Olej Inca Inchi – skarb puszczy amazońskiej – czy już znasz wszystkie właściwości bogactwa zwanego „ Złotem Inków”?

2019-11-21
Olej Inca Inchi

Olej Inca Inchi – skarb puszczy amazońskiej – czy już znasz wszystkie właściwości bogactwa zwanego „ Złotem Inków”?

Jeśli nie to zapraszam Cię do lektury, pora nadrobić zaległości :)

Olej Inca Inchi powstaje z orzechów rośliny Sacha Inchi (zwanej też Inca Inchi lub Plukenetia Volubilis Linneo) a ta pochodzi z Amazonii. Kwiat rośliny składa się z 6 płatków o nietypowym, gwiaździstym kształcie, z których każdy zawiera maleńkie nasiona. W wyniku tłoczenia na zimno, z nasion tych otrzymuje się cenny olejek o orzechowej nucie i aksamitnej, jedwabistej konsystencji.

Dobroczynne właściwości Oleju Inca Inchi znane były już w kulturach przed Inkami. Stosowano go wówczas głównie do leczenia oparzeń i podrażnień skórnych.

Badania naukowe wykazały, że Olejek Sacha Inchi jest najlepszym olejem naturalnym.
O jego unikalności świadczy wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT): kwasu alfa-linolenowego Omega 3 (54%), kwasu linolowego Omega 6 (34%), kwasu oleinowego Omega 9 (10%).

NNKT są najważniejszym składnikiem wszystkich olejów roślinnych, które stosuje się w kosmetyce i naturalnej pielęgnacji. Jednak w żadnym innym oleju nie ma ich aż tyle, ile w oleju Inca Inchi. Aż 98% masy tego drogocennego oleju stanowią właśnie NNKT!

Kwasy linolowy i kwas linolenowy są niezbędne przy formowaniu bariery lipidowej naskórka.


Kwas oleinowy Omega 9 organizm jest w stanie wyprodukować, jednak w niewielkich ilościach, natomiast Omega 3 i 6 należy dostarczać z pożywieniem oraz poprzez skórę ponieważ kwasy te nie są w żaden sposób magazynowane ani wytwarzane przez naszą skórę i organizm.

W składzie Olejka Inca Inchi znajdziemy również witaminę A, która odpowiada m.in.: za prawidłowy wzrost komórek, a także właściwy stan włosów i paznokci oraz witaminę E, która stymuluje organizm do wychwytywania i niszczenia wolnych rodników, których dostarczają nam zawarte w powietrzu zanieczyszczenia.

Takie połączenie naturalnych substancji aktywnych sprawia, że Olej Sacha Inchi jest jednym z najbardziej aktywnych olejów roślinnych stosowanych w przemyśle kosmetycznym, medycznym i spożywczym.

Złoto Inków polecane jest do każdego rodzaju skóry, w tym wrażliwej i problematycznej, zmagającej się z rozstępami, cellulitem, trądzikiem, łuszczycą, AZS czy łojotokowym zapaleniem skóry.

Dzięki unikalnemu połączeniu niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych i antyoksydantów zapewnia doskonałą pielęgnację skórze wrażliwej a dojrzałej pomaga zachować młody wygląd.

Może być stosowane do pielęgnacji twarzy, ciała, włosów i paznokci. Pozytywne efekty działania Olejku Inca Inchi możemy bardzo szybko zaobserwować, a jego szerokie spektrum działania, pomoże nam skutecznie ograniczyć ilość stosowanych kosmetyków i produktów pielęgnacyjnych.

Olejek Inca Inchi jest bezpieczny w pielęgnacji skóry dzieci od 1. dni życia, kobiet w ciąży oraz mam karmiących piersią.


W kilku żołnierskich słowach, co dobrego robi skórze Olejek Inca Inchi:


1. Odżywia i nawilża

Kwasy Omega 6 łagodzą i zmniejszają szorstkość naskórka, to za ich sprawą skóra utrzymuje odpowiedni poziom nawilżenia. Olejek Inca z łatwością przenika przez warstwę rogową i naskórek w głąb skóry właściwej, wzmacniając jej barierę lipidową. Odżywia i wzmacnia, pozostawia skórę zdrową, delikatną i przyjemną w dotyku.


2. Koi i regeneruje


Kwasy Omega 3 działają przeciwzapalnie i regenerująco na naszą skórę, dlatego też Olejek Inca Inchi posiada właściwości lecznicze, łagodzi swędzenie, niweluje podrażnienia i wysypki alergiczne. Zapobiega również depigmentacji - rozjaśnia przebarwienia i drobne blizny.
W tworzeniu i regeneracji komórek bierze udział również kwas Omega 9


3. W naturalny sposób przemyca witaminę A i E


Olejek Inca Inchi posiada dwa silne przeciwutleniacze (antyoksydanty) - witaminę A i E, które wspierają mechanizmy obronne skóry w walce z wolnymi rodnikami. Stymulują produkcję kolagenu i elastyny, a tym samym ujędrniają skórę i wykazują działanie anti-aging. Przyspieszają procesy regeneracyjne skóry, rozjaśniają przebarwienia powstałe np. w efekcie nieprawidłowego opalania.

Dodatkowo, w oleju Inca Inchi witamina E pełni rolę naturalnego konserwantu.



4. Nie zatyka porów


Olejek Sacha Inch jest jednym z najlżejszych i najlepiej przyswajalnych olejków przez naszą skórę przez co nie wywołuje zjawiska komedogenności, czyli skłonności do zapychania porów skóry. Jest to szalenie istotne dla osób, które posiadają cerę tłustą, trądzikową i skłonną do powstawania zaskórników.

Drugą grupą osób narażonych na zatykanie porów są małe dzieci, u których płaszcz lipidowy naskórka nie jest w pełni wykształcony przez co skóra jest bardziej wrażliwa i narażona na wszelkiego rodzaju uszkodzenia, w tym przesuszenia, podrażnienia czy potówki.



W 2013 r. Unia Europejska zatwierdziła stosowanie rośliny Sacha Inchi w odniesieniu do produktów spożywczych a nasiona Sacha Inchi zaliczane są do grona tzw. super foods, czyli produktów o niezwykle bogatych wartościach odżywczych.




#olejincainchi #olejsachainchi #olejPlukenetia Volubilis Linneo #zlotoinkow #superfoods #wrażliwaskóra #dziecko #niemowle #rozstepy #cellulit #zdrowekosmetyki #bezpiecznekosmetyki #kosmetykinaturalne #kosmetykiorganiczne #naturalnieodadoz #azetabio #ekomama #ciaza #brzuchatka #mamawdwupaku #amazonia #kwasyomega #nnkt #azs #pielegnacjawciazy #narozstepy #nacelullit #antyoksydanty #komedogennosc #olejekincainchi #podraznienia #potowki 
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności. Mają Państwo możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, prosimy o zmianę ustawień w przeglądarce lub opuszczenie serwisu. Dalsze korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies w przeglądarce oznacza akceptację plików cookies, co będzie skutkowało zapisywaniem ich na Państwa urządzeniach przez serwis Mamytomy.pl Informacji odczytanych za pomocą cookies i podobnych technologii używamy w celach reklamowych, statystycznych oraz w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników, w tym profilowania. Wykorzystanie ich pozwala nam zapewnić Państwu maksymalną wygodę przy korzystaniu z naszych serwisów poprzez zapamiętanie Waszych preferencji i ustawień na naszych stronach. Więcej informacji o zamieszczanych plikach cookie oraz o możliwości zmiany ustawień przeglądarki oraz polityce przetwarzania danych znajdą Państwo w Polityce prywatności Akceptacja ustawień przeglądarki oznacza zgodę na możliwość tworzenia profilu Użytkownika opartego na informacji dotyczącej świadczonych usług, zainteresowania ofertą lub informacjami zawartymi w plikach cookies. Mają Państwo prawo do cofnięcia wyrażonej zgody w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie ma wpływu na zgodność z prawem przetwarzania Państwa danych, którego dokonano na podstawie udzielonej wcześniej zgody.
Akceptuję - zamknij komunikat
pixel